Oesters zijn een delicatesse, maar zonde om weg te gooien na het eten

Gepubliceerd op 29 mei 2024 om 19:07

Oesters worden vaak beschouwd als een culinaire delicatesse en worden gewaardeerd om hun unieke smaak en textuur. Maar de oesterschelp is zonde om weg te gooien. Wij geven ze een tweede leven door ze te decoreren , waardoor we een prachtig en milieuvriendelijk kunstwerkje creëeren. Zo breng je een stukje natuur in huis en steun je onze missie voor een groenere wereld.

Fruits de mer in de Seafood Bar
oesters op ijs

Oesters zijn een delicatesse

Oesters worden vaak als voorgerecht gegeten, maar zijn ook vaak een vast onderdeel van een heerlijke Fruit de Mer gerecht met diverse koude schaal- en schelpdieren, zoals mosselen, kokkels, scheermessen, zalm, vongole, Noordzeekrab, ongepelde garnalen, krabsalade, zeewiersalade, snow krab, kreeft, langoustines en gamba’s. Geserveerd op ijs.

Wie van oesters houd weet vast ook dat je oesters kunt eten in The Oyster Bar in de kelder van het Grand Central Station in New York City. De Oyster Bar is al meer dan een eeuw een belangrijk onderdeel van New York. Het verhaal gaat dat spoorwegbaron Cornelius Vanderbilt de locatie in zijn nieuwe Grand Central Terminal uitkoos voor een restaurant dat hij de Oyster Bar noemde. Deze werd in 1913 geopend. De ligging in het centrum van het netwerk van Amerikaanse langeafstands passagierstreinen garandeerde het succes ervan.

Na een halve eeuw dienst te hebben gedaan aan de Amerikaanse reizigers, begon de Oyster Bar de gevolgen te voelen van de teloorgang van het aantal reizigers per spoor in de jaren zestig. De zaken van het restaurant gingen achteruit toen de glorieuze oude Grand Central Terminal in verval raakte. Maar een geweldig idee en een geweldige locatie kunnen niet lang sluimeren. Onder de creatieve leiding van Jerome Brody werd een nieuw Grand Central Oyster Bar & Restaurant geopend. Hij behield de beroemde naam in een monumentale ruimte en creëerde tegelijkertijd een nieuw zeevruchtenimperium dat nu wordt gevierd als het belangrijkste visrestaurant in de Verenigde Staten en misschien wel de wereld. 

Op het moment dat wij er waren in september 2023 konden we kiezen uit wel 30 verschillende soorten oesters. We hebben gekozen voor 2 stuks Duxberry uit Massachusetts, 2 stuks Nisqually uit Washington State, 2 stuks Pemaquid uit Maine, 2 stuks Sweet Blue uit The Prince Edward Island en tenslotte 2 stuks Totten Inlet uit Washington State. Heerlijk!

Zeeuwse oester

Wat is een oester?

Een oester is een tweekleppig weekdier. De schelp van een oester heeft een zeer dikke schaal en varieert per soort van vorm. Net als bij de coquille is de onderste (rechter)schelp bol en de bovenste (linker)schelp plat. Wanneer er een zandkorrel per ongeluk in de mantel, een deel van het lichaam van een schelpdier, belandt, kan dat het schelpdier behoorlijk irriteren. Het schelpdier reageert er op door het ongewenste deeltje in te kapselen met dezelfde stof als waaruit de binnenkant van de schelp bestaat: parelmoer. Zo ontstaat een parel, waardoor het dier geen hinder meer ondervindt van het insluitsel. Het is dus een verdedigingsmiddel tegen ‘pijn’. 

De Zeeuwse oester

In Nederland kennen we twee soorten oesters, de Europese platte oester en de Zeeuwse oester. Van deze soorten is de Europese variant inheems en de Zeeuwse, ook wel Japanse oester genoemd is uit Japan ingevoerd. De Japanse oester (Crasostrea gigas) ook wel creuse genaamd is een exoot die in 1964 voor het eerst in de Oosterschelde is geïntroduceerd na de massale sterfte van de Europese platte oester (Ostrea edulis) die is opgetreden tijdens de strenge winter van 1962/1963. De Japanse oester heeft zich daarna sterk weten te ontwikkelen en is nu langs de gehele Nederlandse kust te vinden.

Onze oesterschelpen

Wij gebruiken Zeeuwse oesterschelpen die we hebben geraapt uit de Oosterschelde in Zeeland, maar we gebruiken ook de Fines Claires Gold Beach oester nr 3 uit Normandië die we van de Oesterkoning (https://oesterkoning.nl/) hebben gekregen.

We accentueren de bijzondere natuurlijke vormen van de oesterschelp door de achterkant en de randen te beschilderen met goudverf. Vervolgens decoreren we de binnenzijde van de schelp met een motief. Als laatste lakken wij de afbeelding met een blanke acryllak, zodat deze beschermd is tegen vuil.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.